2009. április 1., szerda

"I'm beginning to think Linux really *is* the best thing since sliced bread." - Vance Petree

Szóval a Linux. Gondolom, jöhetnének a nagyívű dumák, hogy de frankó, milyen könnyedén alakítgatható, mennyivel gyorsabb, stabilabb, biztonságosabb, mint a Má$ik, mennyivel olcsóbb, mint a Mac. Na, olyanok nem lesznek. Majd lesznek olyanok egyszer, most mondjuk ki először tudákosan, hogy Linux, na, olyan nevű operációs rendszer nincs. Ez persze hasogatása a szőrnek, de a Linux az szó szerint a (folyamatosan fejlődő) rendszermagot (kernel) jelenti. Erre (vagy ha úgy tetszik, e köré) pakolódnak a GNU-s programok. Nagyon sok olyan van. Nagyon-nagyon. Talán ez a kis ábra jobban szemlélteti, a furcsanevű dolgokra később dióhéjban kitérünk még.

Vannak nagyon különbözők programok is, meg olyanok is, amiket alig lehet megkülönböztetni. (Mivel egyelőre a definíciódobálásnál tartunk, itt azért megjegyzem a FLOSS szócskát.) A sok-sok-sok ilyen-olyan diribdarabból pedig összeáll a disztribúció, haveroknak disztró. Rengeteg van, a link listája közel sem teljes, de legalább viszonylag rendezett - a Distrowatch-on a minap mintegy hétszázat (700!) láttam, csak most nem találom, hol. És mivel folyamatosan zavarnak, egyelőre abba is hagyom az írást, ígérem, hamarosan alakot ölt az összevisszaság. Addig tessék szorgalmasan olvasni a linkeket.

---

Csak mert nemrég előkerült (mondtam, lesz itt csapongás, hejdenagyon!), szóval nem tartozik szervesen oda, ahol tartunk - ez annyiban is igaz, hogy sehol nem tartunk és sehova nem tartozik. Ez egy ilyen játék, sáde. Ugorhatsz is akár. :)

... és akkor most gyorsan tisztázzunk is valamit: az X (X Window System) nem a Linux! A Compiz és társai meg aztán pláne nem. Csak azért mondom ezt, mert vannak olyan körülmények, amikor a Compiz (és társai - ld xgl) lefagy(nak). Sőt, olyat is láttam már, hogy az X (vagy X11 - as you like it, sekszpiresen) lefagyott. (Egyszer mesélte az unokaöcsémnek az unokabátyjának a volt szobatársa, hogy látott Linuxot is lefagyni, de szerintem ez urban folklore.) Ha tehát valami grafikus biszbasz megdöglik, akkor NEM a Linux fagyott meg, hanem az X. Ilyenkor az ember üt egy Ctrl+Shift+Backspace-t (vagy ha nagyon szorgos és szeret gépeni vagy csak villogni akar, akkor egy másik terminálról törli az X11 temp-et - /tmp/.x0-lock).

Ha csak egy process fagyott meg - jellemzően ez a Firefox volt nálam régebben -, de úgy tűnik, nincs grafikus módja a regulázásnak (ismerjük azt az üzenetet, hogy nem lehet a Firefoxot újraindítani, mert az bizony fut?) - nos, akkor is van. Módfelett kitűnő processzfelügyeletek vannak, de annyi, mint égen a csillag. Szarjunk rá, fene sem fog annyit klattyongani. Azt mondjuk,

ps ax | grep firefox | grep -v grep

megnézzük a PID*-et és kinyírjuk a szemetet.

A ps a processzeket listázza, az ax miatt (aux, axu, blabla, BSD-syntax, see man) mindet listázza, a grep (amit imádni fogunk hamarosan, ha eddig nem imádtuk) rákeres a firefox kifejezésre, a grep -v grep pedig kizárja a grepet a listából, mert hiszen saját magát is meg fogja találni a firefox kifejezéssel, hiszen ő az, ami a firefox-ot keresi. Remélem, arra nem kell kitérnem, hogy a kill fogja a gyilkolást végrehajtani. Firefoxot nyugodtan ki lehet nyírni, de orrba-szájba azért ne használjuk a killt, pláne ha nem tudjuk, éppen mit ölünk el vele.

* Process ID, elvileg az első szám, ha nem az, akkor valami furcsa dolog történt, nyugodtan pánikba eshetsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése